Home SIKERSZTORIK Sokak élete függhet attól, mit művel ez a cigány fiú!

Sokak élete függhet attól, mit művel ez a cigány fiú!

SHARE

Horváth József a karcagi cigánytelepen nőtt fel, mostanra azonban messzire jutott, és rengeteg ember életét befolyásolhatja!

Horváth Józsika már gyerekként a karcagi cigánytelepen is más akart lenni, mint társai! Többre vágyott annál, mint hogy kétkezi munkás legyen, és hamar megértette, hogy ehhez tanulnia kell!

Szerencséje volt: szülei erejükön felül támogatták őt, és másik három testvérét is, a jó képességű, gyors felfogású gyerek pedig hamar sikereket ért el az iskolában!

A 28 éves rákkutató genetikus eleinte a jogi pályára szeretett volna menni, de a biológiatanára más irányba terelgette! Kiderült, a reál tárgyakhoz is van tehetsége, biológiában az országos tanulmányi versenyen első helyezést ért el!

Arra az egyetem alatt jött rá, hogy a genetikai eredetű betegségek érdeklik igazán. Kutatócsoportjával olyan genetikai markereket, jelzőket keres, amelyek idejében figyelmeztetnek a szájüregben kialakuló rákra.

horvathjozsef.jpg.600x0_q85

(Kép forrása: 168 óra)

A kutató már most a karcagiak példaképe, amióta megkapta a „hétköznapi roma hősöknek” járó Aranypánt-díjat, még szélesebb körben vált ismertté. Azóta előadásokat tart fiataloknak, elmondja nekik, hogy mindig van kiút, a legmélyebb helyzetből is, hogy sosem késő változtatni.

Erről így nyilatkozott:

“Persze hogy illúzióromboló, ha az emberbe lépten-nyomon sulykolják, hogy kevesebbet ér, mint mások. De Isten azért adott szabad akaratot, hogy rendelkezzünk vele, és általa akár a legerősebb ellenszélben is lehessen előrehaladni. Mert nincs más választásunk.”

Cigány-magyar gyökereiről pedig ezt mondja:

„Ugyanannyira vagyok cigány, mint magyar. Ebbe az országba születtem, magyar vagyok. De ismerem a gyökereimet, tudom, honnan jöttem, cigány is vagyok. Ötven-ötven százalék.”

Szerinted is példamutató történet? Akkor oszd meg, hogy más is tudjon róla!