Home HÍREK OTP ÜGYFELEK FIGYELEM >>> ijesztő üzenetet kapnak az OTP ügyfelek! MINDENKINEK VAN...

OTP ÜGYFELEK FIGYELEM >>> ijesztő üzenetet kapnak az OTP ügyfelek! MINDENKINEK VAN TEENDŐJE!

SHARE

Ijesztő üzenetet kapnak az OTP-s ügyfelek: most mi a teendő?

Átvilágítják a bankok ügyfeleit egy kormányközi megállapodás alapján, már meg is jelentek a legnagyobb magyar banknál a kötelező nyilatkozattételre vonatkozó felhívások és  nemsokára  várhatóan a többi kereskedelmi banknál is ugyanerre lehet számítani.

Az egyik olvasó nem érti, hogy miért kell kitöltenie egy,  az USA adóügyi illetékességgel kapcsolatos nyilatkozatot?

Neki, az egyik  “Simple” számlacsomagjához tartozó netbankjában a következő üzenet jelent meg a napokban, a Pénzcentrum tette közzé az alábbi   felületképet:

otp

A portál utánajárt , mert olyan információkat kaptak olvasóiktól, hogy  több lakossági ügyfelet is érint a felhívás, az OTP Bank kommunikációs osztályától  a következő választ kapták:

„A nemzetközi adóügyi megfelelés előmozdításáról és a FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) szabályozás végrehajtásáról Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok kormányközi megállapodást írt alá, melyet a 2014 évi XIX. törvény hirdetett ki. Ennek értelmében mindkét ország kötelezettséget vállalt arra, hogy az országában bejegyzett pénzügyi intézmények (bankok, befektetési szolgáltatók, biztosítók stb.) ügyfeleiket adóügyi szempontból átvilágítják. A FATCA célja, hogy az Amerikai Egyesült Államokban adóügyi illetőséggel rendelkező ügyfeleket azonosítsa és adóelkerülésüket csökkentse. A FATCA tájékoztató tartalmazza, hogy azon számlatulajdonosnak, aki 2014. június 30-án nem rendelkezett a Banknál élő bankszámlával (fizetési, megtakarítási számla), értékpapírszámlával vagy betétkönyvvel, új Ügyfélként minden esetben szükséges írásban nyilatkoznia, hogy a megadott szempontok alapján USA adóügyi illetőségű vagy nem. Az átvilágítási kötelezettség esetükben független attól, hogy az ügyfél USA-ra utaló adattal rendelkezik-e vagy sem. A 2014. június 30-án már számlával rendelkező ügyfeleket is át kell világítani bizonyos kritériumok teljesülése esetén.”

Mint átható a fenti nyilatkozatból, ez nem aa OTP álta indított egyéni akció, hanem egy olyan kormányközi megállapodásról van szó, amely érintheti  más bankok ügyfeleit is. Egyelőre még nem jelezték más bankok ügyfelei, hogy hasonló nyilatkozattételre szólították volna fel őket.

DE FONTOS információ:

A bankok szerződéses kapcsolatot már nem létesítenek a nem nyilatkozó ügyfelekkel!!

Az OTP kommunikációs osztálya felhívta az ügyfelek figyelmét arra, hogy akit az is érdekel például, hogy az Ő esetében pontosan miért, vagy éppen milyen ügyféladat miatt  van szükség a nyilatkozat felvételére, az nyugodtan fáradjon valamelyik bankfiókba, ahol részletes tájékoztatást kap!

Forrás : penzcentrum.hu