Home SIKERSZTORIK Miklós Edit minden idők legjobb magyar eredményét érte el

Miklós Edit minden idők legjobb magyar eredményét érte el

SHARE

Miklós Edit minden idők legjobb magyar eredményét érte el.

Miklós Edit minden idők legjobb magyar alpesi sí eredményét elérve a hetedik helyen végzett lesiklásban a téli olimpián; a versenyszámban először alakult ki holtverseny az élen. Berecz Anna 35. lett.

A csíkszeredai versenyző – aki hétfőn 16. lett szuperkombinációban – 25-ként vághatott neki a távnak, a szokatlan meleg idő az elsők között indulóknak kedvezett.

A három éve magyar színekben versenyző, erdélyi születésű síző ennek ellenére kiválóan siklott a pályán, s 1:42.28 másodperces eredménnyel zárt. Ezzel néhány percig az olimpia pontszerző hatodik helyen állt – az őt követő norvég Lotte Smiseth Sejersted azonban megelőzte.

A szám történelmi sikerrel zárult, ugyanis az ötkarikás játékok alpesi sí küzdelmei során először alakult ki holtverseny az élen: a két aranyérem a szlovén Tina Maze és a svájci Dominique Gisin nyakába került. A szlovén és a svájci versenyző 71 századmásodperccel volt gyorsabb Miklós Editnél, aki megelőzte többek között a hétfői kombináció dobogósait, a német Maria Höfl-Riesch-t, az osztrák Nicole Hospot és az amerikai Julia Mancusót, valamint a szám 2011-es világbajnokát, a szintén osztrák Elisabeth Görglt.

A 30 éves Maze négy évvel ezelőtt Vancouverben – ahol a megnyitóünnepségen hazája zászlaját vihette – óriás-műlesiklásban és szuperóriás-műlesiklásban is ezüstérmet szerzett, ugyanakkor lesiklásban csak a 18. lett.

A 22 éves Gut pályafutása első nagy sikerét érte el.

Eredmények:

Alpesi sí, női lesiklás, olimpiai bajnok:

1. Tina Maze (Szlovénia) és Dominique Gisin (Svájc) 1.41.57
3. Lara Gut (svájci) 0.10 mp hátrány
…7. Miklós Edit 0.71 mp hátrány
…35. Berecz Anna 9.40 mp hátrány

forrás:telesport.hu