Home Egyéb Miért fontos és kötelező a kutyák oltása?

Miért fontos és kötelező a kutyák oltása?

SHARE

Évente sok kutya betegszik meg, vagy pusztul el olyan fertőző betegségek miatt, amelyeket vakcinázással tartósan meg lehetett volna előzni. A fertőző betegségeket okozó vírusok és baktériumok nagyon elterjedtek a kutyák között. A nem oltott kutyákra óriási veszély leselkedik, hogy megbetegszenek és elpusztulnak parvovírus okozta bélgyulladás, szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirosis vagy kennel köhögés következtében.

 

Kutyák kötelező és javasolt oltásainak ajánlott menete

Ajánlott alap oltási sor:

  • 7-8 hetes korban Parvovírusos bélgyulladás elleni oltás
  • 9-10 hetes korban fertőző betegségek elleni kombinált oltás (Szopornyica, Fertőző májgyulladás (másnéven “Kékszem betegség”), Leptospirózis, Parvovirusos bélgyulladás)
  • 11-12 hetes korban kombinált oltás ismétlése
  • 13-14 hetes korban kombinált oltás ismétlése !
  • 15-16 hetes korban veszettség elleni oltás

Az alap oltási sor után opcionálisan kennel köhögés elleni oltás

A későbbiekben:

  • 9-11 hónapos korban veszettség elleni oltás
  • Két hét elteltével kombinált oltás

Ezután évente:

  • Ismételjük a kombinált és veszettség elleni oltást

Fontos tudnivalók a kutyák oltásával kapcsolatban:

Ha a kutya embert mar, karmol vagy harap az oltási könyvet be kell mutatni az illetékes hatóságnak (körzeti orvos, hatósági állatorvos), ezért kérjük az oltási igazolványt őrizzék meg. Fontos tudni, hogy 2010. január óta csak a Magyar Állatorvosi Kamara által kiadott, sorszámmal ellátott oltási könyvek érvényesek. A veszettség oltást az oltóanyag adatain és az állatorvosi pecséten túl egy hologrammos matrica igazolja.

2013. júliustól minden 4 hónapos kort betöltött kutya mikrochipes megjelölése kötelező, csak a chippel ellátott kutyák olthatók be veszettség ellen. A chipezést ezért általában kölyökkorban, az oltási sorral egyidejűleg végezzük.

A különböző fertőző betegségek elleni oltás nem kötelező, de mindenképpen ajánlott.

Kötelező viszont a veszettség elleni oltás, amikor a kutya a 3 hónapos kort betöltötte. Fontos tudni, hogy szintén előírás és kötelező a veszettség elleni oltás ismétlése az első életévben, kb. 6 hónapos különbséggel. Az első életévben a kutyának tehát két veszettség elleni oltással kell rendelkeznie. Innentől kezdve már évente kell az oltást megkapnia.

Csak egészséges, megvizsgált, panaszmentes állat oltható, a megfelelő immunválasz elérése céljából.

Ha ismeretlen korú állatot fogadunk be minimálisan két kombinált és a veszettség elleni oltást adassuk be a kutyának.

Ha kölyökállatunk van és az oltási sor beadása bármilyen (pl. anyagi) nehézséget okoz, tudnunk kell, hogy a legfontosabb oltás a fenti oltási sorban, a 12 hetes kor után adott kombinált oltás. Ilyen esetben tehát a kombinált és a veszettség elleni oltást adassuk be. Az ilyen ,,hiányos” oltási sor esetén azonban nem tud az állatorvos felelősséget vállalni.

3 évnél idősebb állatnál rendszerint egybe adjuk a kombinált és a veszettség elleni oltást, ha a kutya immunállapota megfelelő.

Nagyon ritkán a védőoltások után oltási reakció alakulhat ki. Ennek gyakorisága kevesebb, mint 1 %, és ún. azonnali típusú reakció, tehát oltás után 1-3 (de legkésőbb 24) órával alakul ki. Az állat szemhéja, pofája megduzzad, testszerte apró bőrduzzanatok alakulhatnak ki (ún. csalánkiütés), esetleg nyelési nehézség, hányás, hasmenés is előfordulhat. Ilyen esetben szólni kell az állatorvosnak, az esetek nagy részében néhány injekcióval az állat panaszmentes lesz. Ha valamilyen oknál fogva az állatorvos nem érhető el, kalcium pezsgőtablettát vagy injekciót kell az állattal itatni és fel kell keresni a legközelebbi állatorvosi ügyeletet.

A bolhairtás és féregtelenítés, illetve indokolt esetben a bélsár parazitológiai vizsgálata az oltásokkal együtt végzendő. Széles spektrumú féregtelenítő pasztát vagy tablettát 2 hetes kortól 12 hetes korig kéthetente adunk. Ezután negyed évente, szobában tartott kutyáknak, macskáknak félévente adunk féreghajtót. Szintén negyedévente kapjon féreghajtót az állat, ha kisgyermek van a családban. Több állat esetén – beleértve a macskákat is – célszerű azokat egyszerre, és azonos minőségű féreghajtóval kezelni. Humán használatra adandó féreghajtó tabletták erre a célra nem megfelelők, hasonlóan a fokhagyma sem.
A bolhairtást 8-12 hetes korban kezdjük, a készítményt kérjük állatorvostól vagy állatpatikában. Számtalan készítmény van forgalomban, nem mindegyik adható kölyköknek, több közülük macskákra toxikus, különböző hatásmechanizmusú. ,,Házilag” tehát vigyázzunk ezekkel a készítményekkel, kérjük ki az állatorvos tanácsát (a bolhairtó nyakörvek közül számtalan van forgalomban, egy – két készítmény hatása megfelelő csupán).

forrás:allatorvos.net

 

    .