Home SIKERSZTORIK Magyar találmány segít a hajléktalanoknak

Magyar találmány segít a hajléktalanoknak

SHARE

Hulladékból készül a hajléktalanoknak szánt mobilhajlék, amely vízhatlan, hőtartó, és a bélésének köszönhetően a betonon is kényelmes. Cégek, önkormányzatok jelentkezését várják a gyártásra.

 

Laczkó Julinak nem ez az első bravúros dizájnterméke. Legutóbb kifejlesztette az UTOPLAST névre hallgató, újrahasznosított nejlon anyagot, amiből aztán Plastenka néven táskákat dobott piacra. De ebből az anyagból készült a 2011-es Burning Man fesztiválon felállított reOnion installáció is.

Mostani terméke viszont már nem csak a környezetvédelem miatt fontos innováció, hanem egy súlyos társadalmi problémára nyújtana megoldást. A hajléktalanoknak tervezett mobilhajlékot szintén UTOPLAST-ból, vagyis hulladék nejlonból készítette a tervező. A fekhely nemcsak víz-, hanem hőálló is, sőt a belső bélésének köszönhetően még kényelmes is a betonon.

Ha feltekerik a terMINI névre keresztelt mobilhajlékot, akkor a vállhevederekkel hátizsákként is lehet hordani, ezért könnyen lehet azt A pontból B pontba vinni. A tervező külön használati utasítást is mellékelt a dizájnfekhelyhez.

undefined

A fekhely akkora, hogy egy kutya és egy ember, vagy egyszerre akár két ember is kényelmesen elfér benne. Laczkó Juli a téli hidegben is tesztelte a terMINIt: Dunaszerdahelyen a hóesésben 10 perc után már olyan melege lett, hogy le kellett vennie a kabátját. De a tervező a szellőzésről is gondoskodott, mert kisebb méretű lyukakat vágott a hajlék tetejére.

A prototípus azonban még nincs kész, mert Julinak ki kell találnia, hogyan lásson ki az, aki éppen benne fekszik, illetve hogyan rögzítse biztonságosan a mobilhajlékot. Viszont a következő példányon valószínű, hogy már belső tároló zsebek is lesznek, és a napelemes ledháló kívülről láthatóvá teszi a fekhelyet.

“Álmaim netovábbja, hogy hónapokon belül kis utcai terMINI-csoportok világítsanak a köztereken. Kissé futurisztikus, filmdíszlet-szerű, hogy emberek reciklált, áttetsző, lepkebáb-szerű design-objektumokban alszanak az utcán. Ez a vízió így, minden mondatrészével teljes számomra, ezen szeretnék dolgozni” – mondta a tervező, Laczkó Juli az Urbanplayernek.

További terve, hogy nem csak a hajléktalanokat, hanem a szociális szakmát és önkormányzatokat is bevonja, mert szerinte az ingyenes alapanyagból készülő mobilhajlék elkészítését megtanulhatnák az utcán élők, és ez segíthetné a társadalomba való visszailleszkedésüket is.

forrás: Urbanplayer