Home HÍREK Ez a változás jön a magyar rendszámoknál – újabb meglepetés autósoknak!

Ez a változás jön a magyar rendszámoknál – újabb meglepetés autósoknak!

SHARE

A sorrend szerint az O betű következne az új rendszámoknál, de mivel könnyen összetéveszthető a Q és az O betű, ezért ha kifutnak az N rendszámok, akkor a P következik soron, írta a Vezess.hu.

Nagyon sok autó kapott új rendszámot az utóbbi időben, az új rendszám előreláthatóan már év végén érkezik. A közvetlenül előtte használt M és L betűkhöz képest, a jelek szerint, az N betű jóval gyorsabban kifut, ennek igen egyszerű a magyarázata, évről évre markánsan emelkedik az új autók értékesítése valamint a használtak behozatala is, azaz egyre több üzembentartó jelentkezik az okmányirodákban új azonosítóért.

Az adott évi forgalomba helyezések nagysága az előző 5 betű használati idején jól látszik. Míg a válság előtti igencsak pörgő piacon a J és a K betűk két-két esztendő alatt kifutottak, míg négy évnél is hosszabb ideig adták az az L-t , az utána következő M betűt már egy kicsit nagyobb ütemben, de a 2008 év előtti pörgéshez viszonyítva még szerényebben működő járműpiacnak köszönhetően 3,5 évig adták ki.

Lássuk hogyan alakult a rendszámok kiadása az utóbbi 4 betű esetében:
– J: 2003.12.22-én lett kiadva az első rendszám és 2005.11.11-én az utolsó.
– K: 2005.12.09-én lett kiadva az első rendszám és 2007.10.25-én az utolsó.
– L: 2007.12.04-én lett kiadva az első rendszám és 2012.03.27-én az utolsó.
– M: 2011.11.22-én lett kiadva az első rendszám, és 2015.03.11-én az utolsó.

Nem az jön, amire számítani lehetett!

Az N betű után nyilvánvalóan nem az NY következik a télen, mivel kevés rendszámot tudnának kiadni, de sokakat biztos meglep, hogy nem is az abc szerint utána soron következő O betű, hanem a P betű lesz az új rendszám első betűje.

Az illetékes Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát, azt közölte ezzel kapcsolatosan: „Azért nem lehet O karakterrel kezdeni, mert összetéveszthető a Q és a 0 karakterekkel (Pl.: OOQ-011)”, így már érthető is.

Választhat rendszámot!
Bárki választhat magának a még ki nem adott 3 betű és 3 szám milliónyi variációjából bármit, és ennek a hatósági díja 112 450 forint jelenleg. Ugyanezért az összegért a hatóságnál azt is kérelmezhetjük, hogy az autónk jelenlegi, valamiért szívünkhöz nőtt azonosítóját minősítsék „egyénileg kiválasztott rendszámmá”, így az örök életre megmarad, és bár vegyen az illető újabb és újabb autókat, azokra áttehető lesz.

Szintén választható potom 435 000 forintért a KEKKH által „egyedileg előállított rendszámtáblának” minősített 4 betű és 2 szám, vagy 5 betű és 1 szám, itt már igaz jó pénzért sokkal nagyobb lehetőségek tárháza, akár adott nevek, akár értelmes szavak kiválasztására is van lehetőség. Csupán két feltétele van, egyrészt természetesen a kiválasztott rendszámnak szabadnak kell lenni, erről az online adatbázisoknál sokkal megbízhatóbb információt az okmányirodákban vagy a kormányablakoknál az ügyintézők tudnak adni.

A másik feltétel így hangzik: kiadható akkor, ha például közrendbe, közerkölcsbe vagy jogszabályba nem ütközik. Sok esetben előfordul, hogy már nem annyira éles a határvonal, épp ezért szó szerint idézzük az ide vonatkozó magyarázatot.

„Közrendbe ütközőnek kell tekinteni az egyedileg előállított rendszámtáblát, ha annak jelkombinációja sérti Magyarország államberendezkedésének és jogrendszerének az Alaptörvényben meghatározott alapvető elveit és intézményeit, az ott meghatározott alapjogokat és kötelezettségeket, valamint azokat a feltétlen érvényesülést kívánó jogi normákat, amelyek közvetlenül védik az ország társadalmi-gazdasági rendjének alapjait, így különösen, ha a jelkombináció önkényuralmi jelképre utal, illetve jelentéstartalma önkényuralmi rendszert jelképező személlyel azonosítható.

Közerkölcsbe ütközőnek kell tekinteni az egyedileg előállított rendszámtáblát, ha annak jelkombinációja sérti a nagy többség által elfogadott, pozitív értékeket, így különösen, ha az erkölcstelen, durva, agresszív, trágár jelentéstartalomra utal.”

A kérelmet elbíráló KEKKH dönti el azt, hogy mi számít trágárnak. A védjegyoltalom alatt álló szó, mint például a PEPSI, jogszabályba ütköző lehet. a NSDAP mondjuk szintén tiltott, de érdekes, hogy a TEK nem tartozik ebbe a kategóriába, annak használata nem ellentétes jogszabállyal, amikor alkották a jogszabályt, akkor szerintünk nem létezett a TEK és nem lett azóta sem módosítva.

Nem lesz területalapú rendszám!

Európa szerte ez a legelterjedtebb, a leginkább logikus megoldás , mert a járműről, üzembentartójáról a legtöbb információt az ilyen azonosító nyújtja. A használtan behozott különböző életkorú járművek Magyarországon ugyanazt az N betűt kapják, mint például a 0 kilométeres vadonatújak (ez így volt a korábban használt betűknél is), ezért szinte semmilyen érdemi információt nem tartalmaz a jelenlegi rendszer.

Itthon is komolyan szóba került pár éve a területalapú rendszám bevezetése, ami nem aratott osztatlan sikert, mert sokan úgy gondolták, hogy ez egy újabb pénzlenyúlási lehetőség, utóbb e is halt csírájában az ötlet. A KEKKH szerint nincs tudomásuk, hogy területalapú rendszám bevezetése következne. Nagyjából 2030 környékén kifut a jelenleg használt abc alapú rendszer, mert elfogynak a használható betűk. Logikusan gondolkodva talán mégis a területalapúnak kellene jönnie 2030 után.

Forrás : vezess.hu