Home UTAZÁS Érdekességek Magyarországon

Érdekességek Magyarországon

SHARE

Nagy örömmel jelenthetem, hogy végre sikerült összegyűjtenem annyi izgalmas és érdekes dolgot itthon, ami nemcsak a külföldieket érdekelheti, hanem bennünket, őslakosokat is. Ha kedves olvasóink a saját lakóhelyükön tudnak hasonló vagy éppen nagyon eltérő furcsa vagy érdekes, említésre nagyon is méltó akármiről, kérjük, ne habozzanak megosztani velünk!

Úgyhogy kezdjük is az elsővel, a szorzótáblás lépcsővel, ami nem csalás, nem ámítás, a budapesti Telepy Károly Testnevelési Általános és Középiskolában található (nem Oroszországban, ahogy az interneten terjed!). Le a kalappal az iskola vezetősége előtt, szuper ötlet, ezúton is gratulálunk (idézve Elvirát a Munkaügyekből).

szorzótáblás lépcső

Terjed az egész világon, hódít mindenütt, még  sztárok körében is a magyar népi hímzés, sőt most már bárhol és bármin megjelennek a magyar népi motívumok. Például ezen az autón, amelyet Szabó Éva Kalocsáról származó iparművész 72 órán keresztül pingált ki kalocsai mintával:

matyó hímzés

Íme, egy jó ötlet, és jó magyar sajátság szerint mi lett belőle! Április 26-án adták át a Citadellán az úgynevezett kőcsikós játszóteret, amiről többen humorosan azt állítják, hogy olyan, mintha egy tolltartót szórtak volna szét. Sajnos két héttel az átadás után mindent összefirkáltak a graffitizők. Kár…

kőcsikós játszótérNem állítom, hogy csalhatatlan vagyok, de számomra az egyik legszebb kávéház Európában a Párizsi Kávéház. Az egykori Terézvárosi Kaszinó épületének báltermében, az Alexandra Könyváruház fölötti szinten, az Andrássy úton található különleges kávézó falait Lotz Károly freskói díszítik.

párizsi kávéház

Most már mi is dicsekedhetünk makettparkokkal, amelyekben megcsodálhatjuk a legszebb magyar épületeket méretarányos kicsinyítésben – egy helyen. Ilyen például a kisbéri Mini – Magyarország Park, ahová ráadásul a belépés ingyenes!

pécs

A Jedlik csobogó és ivókút Jedlik Ányos tiszteletére készült (neki köszönhetjük a szódavizet, azért a szódásszifonforma), és Győr belvárosában, az úgynevezett Kreszta-ház előtt találjuk. Kívül jura kori mészkőjura kori mészkő borítja, a belső burkolatot mozaikkövekből készítették. Maga a  szódásszifon edzett üveglapokból áll, és 365 kilogrammot nyom.

jedlik kút

Bizonyára velem együtt mások is kíváncsian nézegették a Gyűrűk ura című filmben a hobbit lakásokat. Ha mi is szeretnénk kipróbálni, milyen is lehet egy ilyen házikóban nyaralni vagy akár élni, hamarosan megtehetjük. Ugyanis a Bükkben, Csokvaományon  épül a Dombház Üdülőpark és Öko-turisztikai Központ. Csokvaományban fontos a hagyományőrzés is, ezért találunk itt sajtházat, hűtővermet, befőzőhelyiséget, és lehetőség nyílik a hidrokultúrás növénytermesztésre is. Közösségi pontokon lehet kikapcsolódni, amelyeket elektromos kisautókkal tudunk megközelíteni.

csokvány-600x462

Most már nekünk is van életnagyságú dinókkal benépesített Dino-és Kalandparkunk, méghozzá Reziben. A 2,3 hektáros területen tucatnyi őshüllőt találunk, akik hangokat adnak, mozgatni tudják a fejüket és a végtagjaikat, még pislognak is. Van még itt kötélpálya, mászófal, trambulin és csónakázó tó is.

dino rezi

Bár ezzel nem nagyon szoktunk dicsekedni, de miénk a világ legnagyobb működésképtelen homokórája is. Az EU csatlakozás napján avatták fel az 56-osok terén, akkor 230 millióba került, jelenleg minden hónapban majdnem 1 millióba kerül az őrzése és a karbantartási költsége. Alkotóelemei: 6 tonna üvegszemcse, 54 tonna vörös gránit, rozsdamentes acél és golyóálló üveg.

homokóra

És ami még, nincs, de lesz, és a tervek szerint 2017-re elkészül (de legalábbis 5 éven belül) a Rákóczi-híd budai hídfőjénél a Rubik-kocka alakú múzeum, amely a magyar szellemi termékeket mutatja majd be visszamenőleg 1100 évre.

rubik2

Az ötletgazda Radnai Péter. Jövőre nemzetközi építészeti pályázatot írnak, ki, melynek bíráló bizottságában Rubik Ernő is helyet is kap.

rubik-kocka1

 

Forrás