Home HÍREK Élettársaknak járó támogatások – több támogatás jár, mint gondolnátok – változott a...

Élettársaknak járó támogatások – több támogatás jár, mint gondolnátok – változott a családjogi törvény!

SHARE

Ha élettársak vagytok, akkor is rengeteg támogatás járhat – ezt kell tennetek érte

Élettársként is lehet igényelni a támogatásokat, így esküvő nélkül sem jártok sokkal rosszabbul.DE van, amit mindenképpen meg kell tennetek különben szinte semmilyen támogatás NEM JÁR NEKTEK!

Az élettársi kapcsolat önmagában nem tartozik bele a családjogi kategóriába, jogilag nem vagytok család akkor ha nem házasodtatok össze, attól független, hogy akár közös gyermekeitek vannak! DE ennek ellenére számos támogatást igénybe vehettek, ha egy apróságot megtesztek!

Megéri, ugyanis január 1-től változott az élettársak támogatása!
2016. január 1-től új törvény szabályozza az élettársak támogatását!

Az Országgyűlés 2016. január 1-jei hatállyal módosította a családok támogatásáról szóló törvényt. Vagyis nem volt sürgős az AB-döntés évében a korrekciós, sőt, még az idei évre is maradt az alkotmánysértő megkülönböztetés.

2016-tól az a szülővel együtt élő élettárs is jogosulttá válik majd a nevelési ellátásra, aki az ellátással érintett gyermekkel közös lakó vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és a szülővel élettársként legalább egy éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában, vagy a szülővel fennálló élettársi kapcsolatát az ellátás megállapítására irányuló kérelmet legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolja. Ebből következően az említett feltételeknek megfelelő élettárs 2016. január 1-jétől jogosult lesz év közben a három eltartottra megállapított összeg alkalmazásával érvényesíteni a családi kedvezményt – tájékoztatott a NAV.
Nézzük csak meg pontosan a részleteket:

Fontos alapszabály, hogy a tavaly elfogadott új Polgári Törvénykönyv szerint nincs családjogi hatása az élettársi kapcsolatnak, amennyiben abból nem született gyerek, és egy évnél kevesebb ideje tart.

Az élettársi kapcsolatnak 3 fajtája van.

1. Tényleges élettársi kapcsolat
Így éltek abba az esetbe ha együtt éltek, együtt gazdálkodtok, közös költségvetésből éltek, de kapcsolatotokról semmilyen papírotok nincs.Itt nagyon nagy bökkenő lehet, hogy különválásnál rendkívül körülményes bírósági hercehurca árán tudják majd csak megállapítani, meddig éltek együtt a felek, és kit mekkora vagyon illet meg a közösből.

2. Hatóság előtt bejelenthetitek, hogy együtt éltek
Kapcsolatotokat 2010 óta bejelenthetitek a helyileg illetékes önkormányzatnál, ekkor hivatalosan is élettársakká váltok, papírral tudjátok igazolni, hogy együtt éltek.Sok jogi előnnyel nem jár ez a procedúra sem, viszont ha különválásra kerül a a sor, akkor a kapcsolat bejelentésétől fogva hivatalosan is együtt életek így a bíróság könnyebben tud majd dönteni ha erre kerül a sor.

3. Bejegyzett élettársi kapcsolat

Ez 2009 óta létezik, és kizárólag azonos nemű párok köthetik. Ezzel sem járnak plusz jogok, ez is inkább a vitás esetek könnyebb bírósági megítélésében segít.

Élettársaknak is több támogatás járhat, ezek közül talán az egyik legfontosabb és legtöbb embert érintő támogatás a a családi pótlék!Ennek igényléséhez azonban már fent említett feltételeknek meg kell felelni, így legalább egy éves kapcsolat, és gyerek kell hozzá. Na és persze egy igazolás arról, hogy mindez fennáll!!!

Hogyan szerezheted meg a szükséges papírt?

Közjegyző előtt kell nyilatkoznotok az élettársai kapcsolat fennállásáról, és arról, hogy mióta éltek közös háztartásban, közös költségvetéssel gazdálkodva.Az erről a tényről szóló papír hivatalos közokirat, melyet bárhol felhasználhattok!Bárhol bizonyíthatjátok vele kapcsolatotok létezését és annak időtartamát.

A nyilatkozatot tevők az Élettársi Nyilatkozatot Tevők Elektronikus Nyilvántartásába – ENYER – kerülnek, ehhez pedig csak a közjegyzőnél való megjelenés és a személyes iratok – személyi igazolvány, lakcímkártya – kellenek. Az állami támogatások, mint a családi pótlék igénylésének is feltétele az ENYER-be történő felvétel.

Ne feledjétek, hogy a most legnépszerűbb támogatás a szocpol is járhat nektek élettársi kapcsolatban!!!