Home HÍREK Cigi, dohányzás az erkélyen – így szól a törvény!!!

Cigi, dohányzás az erkélyen – így szól a törvény!!!

SHARE

A Bama.hu írta következő esetről, az erkélyen dohányzott egy Pécsi férfi, erre a fölötte lévő szomszéd leöntötte őt vízzel és még virágföldet is szórt rá. Első dühében a dohányzó férfi felment a szomszédjához, s leöntötte őt egy vödör vízzel, majd természetesen az indulat hevében dulakodni kezdtek. A következmény az lett, hogy garázdaság, illetve súlyos testi sértés miatt a rendőrség mindkettőjük ellen elrendelte a nyomozást.-írja  a bama.hu

Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének baranyai elnöke vélemény szerint ilyen esetben  igazából nincs miről beszélni: mindenkinek a saját tulajdona az erkély, ott azt csinál, amit akar, természetesen ésszerű keretek között . A dohányzás az erkélyen inkább tekinthető „lakásban dohányzásnak”, mint  szabad téren dohányzásnak, ezért,  ahogy a nappaliban vagy a fürdőben sem szabhatja meg  a szomszéd, hogy dohányozhat-e a tulaj, úgy az erkélyen sem.

Ebben az esetben egyetlen megoldás étezik, az, hogy megbeszélhetik egymás közt, vagy be kell csukni az ablakot, ha a szomszéd kint dohányzik.

A törvény ezúttal engedékeny

Saját szervezeti és működési szabályzatuk (szmsz) van a társasházaknak, de  az maximum  arra tér ki, hogy a lépcsőházban és  a liftben tilos a dohányzás. A problémát még fokozza, hogy a lakók többsége nem találkozott az szmsz-szel, soha életében így nem tudják, mi áll benne: így az együttélés  ésszerű szabályai,  nem mindig harmonizálnak a jogilag is helyénvalóval.

A társasházi törvény ezt írja elő, idézzük: „A házirend – a tulajdonostársak összes tulajdoni hányad szerinti legalább négyötödös többségével megállapított – eltérő rendelkezése hiányában tilos dohányozni a közös tulajdonban lévő zárt légterű épületrészekben, területeken, illetve helyiségekben.”

Közösen kell kitalálni valamit, annak érdekében, hogy ne okozzon feszültséget

A meleg idő beköszöntével egyre hosszabb ideig vannak nyitva az ablakok, és megérthető, hogy valakit zavar az , ha a mellette, alatta, levő lakásban élő személy  az erkélyen cigarettázik, és annak füstje beszáll a szobába. Ez nagyon sok esetben vitát, kellemetlenséget okoz, mert a dohányzó jóindulatára van bízva az,hogy igazat ad-e nekünk és változtat a szokásain.

Tehát az a megoldás,  hogy  beszéljenek a szomszéddal, próbáljanak közösen megoldást találni. Ez nem lesz egyszerű:

– mert  ha valaki nem akar a saját szobájában dohányozni, viszont szüksége van még egy szál cigire este, akkor mit csináljon? – Menjen ki a ház elé ,  akkor is, ha a negyediken lakik?

– a másik fél szempontjából tekintve, ha a szomszéd nem akarja bebüdösíteni a saját szobáját, akkor miért szálljon be a füst az ő szobájába?

Nem marad más hátra mint a megbeszélés, és a megoldás közös keresése.

Forrás :bama.hu