Home ÉLETMÓD A Te okostelefonodon is rajta van ez a szuper dolog, de valószínűleg...

A Te okostelefonodon is rajta van ez a szuper dolog, de valószínűleg nem használod! – ezután fogod!

SHARE

Mindenkinek van az okostelefonjában, de nem mindenki tudja, mire jó. Utóbbiaknak készült a rövid összefoglaló.

A Bluetooth kis hatótávolságú, vezeték nélküli adatcseréhez használt kommunikációs szabvány: használatával automatikusan létesíthetünk rádiós kapcsolatot a készülékek között. Messze nem csak okostelefonban használatos, bár a legtöbben így találkoznak először vele. Bluetooth modullal szerelik a laptopok többségét, számos hangszórót, egeret, billentyűzetet, fejhallgatót.

A szabványt 1999-ben vezették be (1.0), ma leginkább a 4.0 verzió van használatban, a legújabb a 4.2-es.

Mi a különbség a gyakorlatban a Bluetooth és az NFC között?

Hasonló megoldásokról van szó, de az NFC nem igényel párosítást – azaz a két készüléknek nem kell jelszóval azonosítani egymást; legfeljebb csak 10 centi távolságban kapcsolódik, míg a Bluetooth teljesítménytől függően több tízméternyi távolságokat is összeköt. Az NFC használatos mobilfizetésre, a Bluetooth nem.

Hogyan kapcsoljuk be?

Lépjünk a Beállítások/Bluetooth menüpontba, s a „tolókapcsolóval” aktiváljuk. Engedélyezzük a másik készülék keresését: miután mindkét készüléken bekapcsoltuk a szolgáltatást, kis idő elteltével megjelenik a csatlakoztatni kívánt eszköz neve, azt érintsük meg. Többnyire egy egyszerű jelszót kell beírni.

Bár csekély a fogyasztása, már csak biztonsági okokból is iktassuk ki használat után.

Mire használhatjuk?

Kényelmesen csatlakoztathatunk vele a mobilhoz a vezeték nélküli fejhallgatót, hangszórót és még számtalan eszközt – extrém példánk a képen. Talán legfőbb előnye, hogy segítségével nem kell kábelrengetegbe bonyolódni. A hands-free, szabadkezes megoldás különösen hasznos autósoknak, hiszen az egyszer „összeismertetett” készülékek automatikusan felismerik egymást, s a telefon- és adatforgalom egyszerű kihangosító megoldásokkal is megkönnyíti a vezetők életét.

A Bluetoothszal fájlokat tudunk a másik készülékre küldeni, ami igen jól jöhet wifi és mobil adatkapcsolat hiányában.

Forrás : hirado.hu