Home HÍREK 66,5 ezer forintot kaphatsz idén a háziorvostól

66,5 ezer forintot kaphatsz idén a háziorvostól

SHARE
Mutatjuk, kinek jár az összeg.

A WHO jelentése szerint 1980 és 2014 között 108 millióról 422 millióra nőtt a diabétesszel élők száma a világban.  Ezt figyelembe véve mindenképp jó hír, hogy Magyarországon az adótörvény is tekintettel van a cukorbetegséggel élők nehéz élethelyzetére – írja a Pénzcentrum.

Szakorvosi igazolással több tízezer forintnyi adóvisszatérítés és magasabb bérbesorolás is jár a cukorbetegeknek. A kedvezmény mértéke a mindenkori minimálbér 5 százaléka havonta.

Az alábbi juttatásban részesülhetnek a cukorbetegek 2016-ban:

2016-ban évi 66 500 forint adóvisszatérítés (havi 5 550 forint) jár érvényes szakorvosi igazolás esetén. Ezután a háziorvostól kérnünk kell a 15/1990. (IV. 23.) SZEM rendelet értelmében kiadható igazolást, a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról.

Szövődményes cukorbetegeknek, akik betgségük mellett is aktívan dolgozna, magasabb bérbesorolás jár. Ezt a cég visszakapja az államtól, tehát a munkáltatónak semmibe sem kerül. Ilyenkor a 49/2009. (XII. 29 ) EüM rendelethez tartozó, adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító igazolást kell kérni.

Az említett juttatási formákat törvény mondja ki, így az érvényes szakorvosi igazolással ezekért folyamodó cukorbeteg emberektől nem tagadhatók meg.
A Pénzcentrum ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy adójóváírás révén csak azok a magánszemélyek vehetik a juttatásokat igénybe, akiknek van összevonandó jövedelmük, tehát van olyan jövedelmük, ami adózik.

A nyugdíjasok vagy például a GYES-en lévő kismamák, akiknek nincs más bevételük, nem vehetik igénybe ezt a kedvezmény.

 

(Forrás: Pénzcentrum)